Povijest škole

Povijest škole Uprava škole Pedagoška služba Administrativno osoblje Nastavnici

Srednja strukovna škola VinkovciIndustrijsko-obrtnička škola Silvija Strahimira Kranjčevića baštinik je zanatske (šegrtske škole) osnovane naredbom kraljevske zemaljske vlade, Odjela za bogoštovlje i nastavu 1886. godine, i do danas, kada obilježava 120. godina kontinuiteta prošla je više oblika organiziranosti, već prema političkim ustrojstvima koje je Hrvatska prolazila u svom putu k samostalnosti. Rasadnik je bila obrtničkog staleža, te izvorište drugim strukovnim školama (poljoprivrednoj, tehničkoj, drvodjelskoj, medicinskoj, ekonomsko-trgovačkoj, veterinarskoj, šumarskoj). Tekstilna grupacija spominje se već u prvoj godini školovanja, nastavlja svoje djelovanje putem Domaćih ženskih škola, a 1929. otvorena je u Vinkovcima i ženska zanatska škola, gdje su osnovni zanati krojenje i šivanje, tada već školovane i za potrebe tvorničkih radnika.

Nakon drugog velikog rata škola ulazi u svoje protore, a tek nakon Domovinskog rata postaje moderna škola s radionicama i primjerenim učionicama gdje učenici uz srednjoškolsko opće obrazovanje stječu i kvalitetno stručno znanje, razvijaju svoj umjetnički i zanatski potencijal i tako se uključuju u nove, suvremene tokove hrvatskog gospodarstva.

Danas škola broji 810 učenika koji se školuju u 7 područja rada (strojarstvo, elektrotehnika, ugostiteljstvo, graditeljstvo, osobne usluge, tekstil i ostale usluge). Imamo 33 razrednih odjeljenja o čijem odgoju i obrazovanju brine 74 nastavnika i 20 djelatnika u administrativno-tehničkoj službi. Obrazovanje se provodi redovno u trogodišnjim i četverogodišnjim programima, kao i obazovanju odraslih polaznika.

Kreativnost učenika i nastavnika pokazuje brojne izvanredne aktivnosti (dramska, recitatorska, novinarska, mladi manekeni...), a pečat školi daje i već afirmirana radio emisija "Školski sat", na VFM-u (lokalni radio), gdje se rješava aktualna problematika u školi. Škola se svojim radom ističe na brojnim natjecanjima (županijskim i državnim) gdje učenici postižu zapažene rezultate, a isto tako učenici svojim radom sudjeluju na brojnim kulturnim manifestacijama u gradu (npr. Sajam zdravlja) kao i humanitarnim akcijama.

Školi je 2004. g. dodijeljeno i priznanje "Šegrt Hlapić" kao najboljoj obrtničkoj školi u državi, 2006. g. škola je dobila Povelju Vukovarsko-srijemske županije povodom 120. obljetnice rada i postizanja izvrsnih rezultata u odgoju i obrazovanju, kao i brojna druga priznanja za uspješan rad. Škola se može pohvaliti i knjižnicom koja bilježi oko 15 000 naslova, a koju i učenici rado posjećuju i uče u njoj.

Sve ovo vrijeme trudimo se stvoriti pozitivnu sliku o našoj školi, a nadamo se da smo u tome i uspjeli. Naravno, i dalje ćemo raditi na stvaranju školske kulture, pozitivnog ozračja za rad, poticanju kreativnosti kod učenika i nastavnika i aktivnog rješavanja problema.

Izradila: Slavica Maršić, prof. U travnju 2011. Industrijsko-obrtnička škola mijenja naziv u Srednja strukovna škola Vinkovci.

 

 

Srednja strukovna škola Vinkovci Srednja strukovna škola Vinkovci Srednja strukovna škola Vinkovci